Blir det Holland igen?

Två riktigt heta Breeders Coursefinaler väntar på Solvalla på söndag. En final för den öppna klassen med en miljon till vinnaren och en stofinal med 600 000 kronor till vinnaren.

– Det är ruskigt bra lopp, säger Magnus Rundgren från Breeders Course. Jag är kanske lite extra spänd på stofinalen. Även om vi ”fuskade” och körde lite stolopp förra året så är det här den första riktiga stofinalen. Och vår satsning har verkligen tagits emot på ett bra sätt.

Anders Malmroth, sportchef på Solvalla, håller med Rundgren i analysen.

– Två fantastiska finaler och vi kommer få se några exceptionellt bra treåringar i årets Breeders Course-finaler. Jag ser verkligen fram emot detta.

Ni har kanske koll på det har handlat väldigt mycket om Holland i Breeders Course. Motsvarande final förra året slutade med en trippelseger för Paul Hagoort där Robin Bakker körde vinnande Hurricane DK.

Den andra finalen för 3-åringarna, den på Jägersro, vanns av Gio Cash och Dion Tesselaar. Tesselaar vann även finalen för 2–åringar med Novato som tillhör en av förhandsfavoriterna i den öppna klassen på söndag och startar med sju raka segrar.

– Det är en fantastiskt fin häst som har skött sig klanderfritt varje gång och aldrig riktigt varit bottnad. Han känns fin i träningen och blir bara bättre och bättre och allt verkar bra med honom inför det här loppet, säger Tesselaar.

Och även i år handlar det mycket om Holland som bidrar med fem av de elva finalisterna i den öppna klassen. 

I Stofinalen får vi, förutom tolv toppston, njuta av den amerikanske sulkyartisten Dexter Dunn som sitter upp bakom Stefan P Petterssons talangfulla Kitty Hawk. Kitty Hawk inledde sin karriär i USA, men vid de starterna var det Brian Sears och Tim Tetrick som körde.

Här håller vi också ögonen på Adrian Kolgjinis Countess Face som är något alldeles extra och obesegrad efter två starter.

– Hon har fått Muscle Hills (pappa) teknik och den extrema styrkan från Ready Cash (morfar). Hon har fått allt och jag kan inte tänka mig en bättre häst, är stora ord för att komma från en Kolgjini.

Men som Magnus Rundgren mycket träffande sammanfattar det:

– Vi har fått två väldigt fina finaler och det ska bli otroligt intressant att se hur de utvecklar sig.

Lopp 4, Final, sto klass

1 Kitty Hawk Dexter Dunn

2 Eteria Ulf Ohlsson 

3 Countess Face Adrian Kolgjini 

4 For Real Mats E Djuse 

5 Elegance Kronos Björn Goop

6 Eli Jet Santtu Raitala

7 Emma Jet Michael F Rothengatter 

8 Eleven As Örjan Kihlström

9 Esperia Font Åke Svanstedt 

10 Sierra S. Johan Untersteiner 

11 Esmeralda Bez Alessandro Gocciadoro 

12 Larah Westwood Magnus A Djuse

Lopp 8 Final, öppen klass

1 Epsom As Ulf Ohlsson

2 Ice Pack Magnus A Djuse

3 Novato Jeffrey H Mieras

4 Cincinnati Beach S Micha Brouwer

5 Daniel Hazelaar Dion Tesselaar 

6 Yin Yang Robin Bakker

7 Kilgore Daniel Wäjersten

8 Nacido Boko Örjan Kihlström 

9 Eros Jet Alessandro Gocciadoro

10 Noah Boko Santtu Raitala 

11 Escobar Fi Carl Johan Jepson

Båda finalerna körs över 2140 meter auto.