Säsongen rivstartar med två kanonrace

Breeders Coursesäsongen är här.

Startlistorna är klara till de två första uttagningsloppen som avgörs på Victoria Park, Wolvega, fredag kväll.

– Det blev riktigt fint race, säger Magnus Rundgren, vd för Breeders Course.

Uttagningsloppen mynnar ut in två stora finaler på Solvalla under Elitloppshelgen, ett för hingstar och valacker och ett för ston. Både med en miljon i förstapris till vinnaren.

Kanske är det Michel Rothengatter som blir förgrundsfigur i uttagningsloppet för hingstar och valacker. Han har Omerta Boko och Odyssey Boko till start. De två såg vi på Solvalla tidigare i vår när de var etta och trea i ett ”Margaretalopp” med 300 000 kronor till vinnaren.

Paul Hagoort finns givetvis med när det handlar om Breeders Course och uttagningslopp i Holland. Hans Feldenkrais Pal är obesegrad felfri och har visat stora fartresurser, men hans andrahäst Orion Dragon är också obesegrad. Just Hagoort och Dion Tesselaar dominerar uttagningsloppen stort – av totalt 16 hästar så tränar de tio. Förmodligen är Otis Dream Tesselaars bästa chans i klassen för hingstar och valacker.

De två främsta hästarna i detta försök är kvalificerade till finalen (Treåringseliten på Solvalla 26 maj med ett förstapris på SEK 1 000 000). De övriga sex hästarna i finalen - anmälda i Breeders Course 3 years old 2024 - uttages på poäng. De tre försöksvinnarna väljer spår i finalen, lottning mellan de övriga nio. Resterande uttagningslopp är:

Återstående uttagningslopp i Breeders Course 3 years old Stallions and Geldings First Final 2024 körs på:

Solvalla 1/5.

Jägersro 9/5.

Uttagningsloppet i stoklassen håller ruskigt hög klass. Där hittar vi O’Hara Boko som vann 2-åringsfinalen av Breeders Course på Jägersro i höstas. Hon kvalade sedan in till finalen av Svensk Uppfödningslöpning, men blev förkyld till finalen. Vi såg henne i ett kvallopp på Wolvega för ett par veckor sedan då hon såg jättefin ut på 14,8.

Oriana Boko har vi också sett i Sverige, trea i Svensk Uppfödningslöpning efter en imponerande insats. Erik Bondo tränar Freccia som årsdebuterade på 1.12,9 vid seger i Turin. Sen är det en ära att se Jean Pierre Dubois i startlistan. Han kommer med Figurati som vann två lopp som 2-åring och har fått en genomkörare inför fredagskvällens uppgift. 

De två främsta hästarna i detta försök är kvalificerade till finalen (Treåringseliten Ston på Solvalla 26 maj med ett förstapris på SEK 1 000 000). De övriga sex hästarna i finalen - anmälda i Breeders Course 3 years old 2024 - uttages på poäng. De tre försöksvinnarna väljer spår i finalen, lottning mellan de övriga nio. 

Återstående uttagningslopp i Breeders Course 3 years old Fillies First Final 2024 körs på: 

Solvalla 1/5.

Jägersro 9/5.

Här kan ni ladda ner programmet till fredagens tävlingar på Wolvega: https://www.drafenrensport.nl/wp-content/uploads/2024/04/DR17_ProgWolvega_FB-P.pdf